Η Γεννήτρια


Εδώ γίνεται "πάντρεμα" της παράδοσης με την σημέρινη εποχή .Στην παλιά δεξαμενή που υπήρχε προσαρμόσθηκε μια φτερώτη , που μετατρέπει την δύναμη του νερού σε μια άλλη μορφή ενέργειας, τον ηλεκτρισμό χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.Η γεννήτρια καλύπτει αυτη τη στιγμή ένα ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στον νερόμυλο.

Τα Μαντάνια

Mantania


Με την δύναμη του νερού , μπαίνει σε κίνηση ένας μηχανισμός που αποτελείται από μεγάλα ξύλινα σφυριά τα οποιά χτυπάνε το σκουτί , χειροποίητο στον αργαλειό ύφασμα από μαλλί προβάτου για να μπάξει να γίνει πυκνό, από αυτό το ύφασμα ράβανε παλαιότερα τα ρούχα όλης της οικογένιας ή χτυπούσαν τις κάπες των βοσκών που τις φτιάχναν από γίδινη τρίχα να γίνουν τοσό πυκνές ώστε να μην τις διαπερνά το νερό της βροχής.

Ο Μύλος


Το νερό πέφτοντας από μια δεξαμενή ψηλά , γυρίζει τις μυλόπετρες που συνθλίβουν τους σπόρους και δίνουν το αλεύρι. Είναι μια πολύ παλιά εφέυρεση του ανθρώπου να τιθασεύσει τη δύναμη του νερού και να την χρησημοποιήσει για να αλέσει τα δημητριακά.

Η Δριστέλλα


Χρησιμοποιείται για να πλένουν τα υφαντά στον αργαλείο, μαλλινά σκεπάσματα και στρωσίδια..Παλαιότερα που ολες οι νοικοικυρές ύφαιναν στον αργαλειό φλοκάτες ή κουβέρτες μπαχτές (χωρίς φλόκο), οι δρυστέλλες χρησίμευαν στο να ξεστρίβουν τον φλόκο (το νήμα που γνέθαν με την ρόκα) και να δίνουν ωραία εμφάνιση στις φλοκάτες ή να κάνουν πυκνές μπάχτες. Λέγεται και νεροτριβή είναι μια κατασκεύη που αποτελείται από ένα ξύλινο κώνο ύψους 2,5μ και διαμέτρου 1,8μ του οποίου το μεγαλύτερο τμημά είναι θαμένο στο έδαφος. Μέσα σε αυτο τον κώνο πέφτεί το νερό απο μια κάναλη και σχηματίζει μια περιστροφική κίνηση του νέρου.

Γενικά

1525506818 a

  Αξιοθέατα στο Nερόμυλο: Σήμερα στη θέση του νερόμυλου έγινε μια προσπάθεια από τον ιδιοκτήτη να ξαναζωντανέψει δραστηριότητες που υπήρχαν παλιά, οπώς το άλεσμα στο νερόμυλο, το πλύσιμο των φλοκάτων στη δρυστέλλα και το χτύπημα του σκουτιού στα μαντάνια. Όλα αυτά χρησιμοποιόντας μόνο το νερό, μια εναλλακτική μορφή ενέργειας και πανω απ' όλα φιλική προς το περιβάλλον. Ο Πορταϊκός ποταμός χωρίζει τον νερόμυλο από τον οικισμό της Πόρτα - Παναγιάς, όπου υπάρχει ο ομώνυμος Βυζαντινός Ναός ο οποίος κτίστηκε το 1283 από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό Δούκα, νόθο γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Δούκα. Χαρακτηριστικό αυτής της εκκλησίας είναι ότι έχει τοποθετημένες εκατέρωθεν της Κύριας Πύλης στο ιερό, τις εικόνες της Παναγίας και του Χριστού. Οι ίδιες δε εικόνες είναι μοναδικές, ολόσωμες, κατασκευασμένες από πολύχρωμες ψηφίδες. 
www.000webhost.com